Subterranea
Steenkoolmijnen in Luik

Steenkoolmijnen in Luik

In de provincie Luik wordt reeds sinds de 14e eeuw steenkool ontgonnen. Vanaf de 19e eeuw ontstond een bloeiende steenkool en staalindustrie in de regio. De steenkoolcrisis van in de jaren 1950 zorgde ervoor dat langzaamaan steeds meer mijnen gedwongen waren hun deuren de sluiten. In 1977 sloot Hasard-Cheratte als voorlaatste Luikse Steenkoolmijn haar deuren. De steenkoolmijn van Blegny werd als laatste in 1980 gesloten.

Overzicht van de steenkoolmijnen in Luik

Door de eeuwen heen kende Luik een heleboel steenkoolmijnen. Op onderstaande kaart vind je een overzicht van alle toegekende exploitaties, waar ooit steenkool ontginnen is in Luik.

Resterende mijnsites in Luik

Van het rijke steenkoolverleden in Luik blijft er nog maar bijzonder weinig over. Op de sites van Cheratte en Blegny na werden de bovengrondse gebouwen afgebroken en kregen de terreinen een nieuwe bestemming. Sommige terrils werden gesaneerd, maar op vele plekken in het landschap zijn de sporen uit het verleden nog herkenbaar.  De steenkoolmijn van Hasard Cheratte staat al jaren te verkommeren en zou vermoedelijk binnenkort afgebroken worden. De steenkoolmijn van Blegny is ingericht als bezoekerscentrum voor rondleidingen en is een van de weinige steenkoolmijnen waar je de ondergrondse werkfronten nog kan bezoeken.