Subterranea
Gesloten Mijnbouw

Gesloten Mijnbouw

Gesloten mijnbouw is een vorm van mijnbouw, waar de delfstoffen ondergronds worden ontgonnen. Dit in tegenstelling tot dagbouw, waar de delfstoffen aan de oppervlakte worden ontgonnen.

Gesloten mijnen in de Benelux

Wereldwijd worden tal van ertsen ontgonnen in gesloten mijnen. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de verschillende soorten gesloten mijnbouw die we in onze Benelux regio aantreffen. We maken het onderscheid tussen mijnen waar ertsen gedolven worden en steengroeven waar bouwsteen ontgonnen wordt.

Ondergrondse MijnOndergrondse steengroeve
SteenkoolmijnenLimburgse Mergelgroeven
IjzerertsmijnenKalkfosfaatgroeven
LoodmijnenZwartmarmergroeven
ZinkmijnenGrès Famennien
VuursteenmijnenLeisteengroeven
Molensteengroeven

Ontginningswijzen

Gesloten mijnen kunnen doorgaans op 3 verschillende manieren aangelegd worden:

  • Stollenbouw: Vanaf een bergflank worden (licht hellende) horizontale drijfgangen aangelegd.
  • Schachtbouw: Eerst worden er vertikale schachten gegraven tot men de delfstoffen heeft bereikt. Vervolgens worden er horizontale drijfgangen aangelegd.
  • Dieptebouw: Vergelijkbaar met schachtbouw, maar de delfstoffen worden op verschillende diepte niveaus ontgonnen

Schacht en dieptebouw worden voornamelijk toegepast wanneer de delfstoffen te diep liggen. Vaak kunnen mijnen door de tijd heen ook evolueren van stollenbouw naar schachtbouw, of van schachtbouw naar dieptebouw. Zo begonnen de alleroudste steenkoolmijnen in Wallonië op plaatsen waar de steenkool dicht bij het oppervlak te vinden was. Na de industriële revolutie evolueerden vele Waalse steenkoolmijnen van schachtbouw naar dieptebouw. De steenkoolmijnen in het Kempens Steenkoolbekken en in Nederlands Limburg werden vanaf het begin aangelegd als dieptebouwmijnen, waar men steenkool op verschillende niveaus ontgon. De diepste van de Belgische en Nederlands Limburgse mijnen zijn de schachten van Waterschei en die van Staatsmijn Hendrik, die een diepte bereiken van iets meer dan een kilometer. De diepste mijnschachten ter wereld zijn de “Western Deep Levels mines”in Zuid-Afrika waar tot op 4km diepte goud gedolven wordt.